Gooi koffiedik niet weg, maar bewaar het: dít kun je ermee in de tuin!

Koffie dik weggooien? Nergens voor nodig!

Ben je dol op tuinieren én een liefhebber van koffie? We hebben iets leuks met je te delen: koffie is hartstikke handig in de tuin. Specifiek gezien doelen we op koffiedik, het ‘afval’ dat overblijft na het zetten van je kopje koffie. Benieuwd hoe dat zit? We leggen je er graag meer over uit.

Mest voor planten

Heb je genoten van een heerlijk bakje koffie? Heel goed! Koffie kopen draait uiteraard met name om het lekkere drankje. Maar het is leuk om te weten dat je nog meer met koffie kunt. Met koffiedik bijvoorbeeld! Dit kun je namelijk perfect gebruiken als mest voor je planten. Het klinkt wat gek, maar het werkt zeker. Er zitten in de koffieresten namelijk veel voedingsstoffen waar je planten baat bij hebben. Dit zijn onder andere stikstof, kalium en fosfor. Het maakt de grond wat zuurder, waar veel planten blij mee zijn. Strooi daarom af en toe wat koffieprut over de aarde heen. Dit kan zowel bij planten die in een pot staan als planten die in de volle grond staan. Je kunt eigenlijk alle koffiesoorten hiervoor gebruiken, zoals Segafredo koffie. Strooi koffiedik het liefst zo snel mogelijk bij de planten: wacht niet te lang, want dan kan er schimmel zijn ontstaan. Kopje koffie opgedronken? Dan kun je het vervolgens eigenlijk direct gebruiken. Of een dag later, dat is ook prima.

Moestuin verzorgen met koffiedik

Niet alleen reguliere planten hebben baat bij koffiedik, maar ook groente en fruit. Heb je een moestuintje? Ook hier kun je koffiedik gebruiken: opnieuw als een soort mest. Je kunt zelfs proberen om kunstmest te vervangen met koffiedik – om je moestuin op die manier net wat natuurlijker te houden. Je kunt koffiedik strooien in de moestuin die al aan het groeien is, of dit juist in de aarde stoppen bij het begin van de groei van de moestuin. Je kunt het dan bijvoorbeeld mengen met de grond.

Slakken weghouden uit de tuin

Slakken zijn natuurlijk funest voor een moestuin, en soms ook voor de andere planten in de tuin. Heb je veel last van slakken? Koffiedik kan helpen! Het is namelijk giftig voor slakken, waardoor ze er wel uit de buurt blijven. Strooi het op de grond bij planten die slakken aanvreten, maar optioneel ook zelfs een beetje over de plant heen. Waar je bij koffieprut als mest een slimme en milieuvriendelijke keuze maakt, is dit bij koffiedik tegen slakken tevens het geval: je hoeft geen chemische middelen te gebruiken.

Katten verjagen uit de tuin 

Heb je ongewenste katten in de tuin, van de buren bijvoorbeeld? Ook hier kan koffiedik weer een verschil maken. Katten zijn namelijk niet dol op koffie: de geur en smaak ervan. Daarnaast plakt het aan de pootjes, waar de meeste katten ook niet vrolijk van worden. Koffiedik op verschillende plekken in de tuin strooien, kan de katten weghouden. De katten hebben verder nergens last van – een slimme en veilige methode.

Aanbevolen artikelen