Geuren, kleuren en smaken: de weelde uit jouw keuken

Geuren, kleuren en smaken: de weelde uit jouw keuken

Kosten noch moeite worden gespaard wanneer jij gasten over de vloer krijgt die een hapje komen eten. Maak jouw liefde voor alles wat culinair is ‘ovenduidelijk’!

Wanneer nodig, natuurlijk. Een heleboel lekkernijen komen immers nog uit een pan of hoeven helemaal niet opgewarmd te worden. Hoe het ook zij, jij mag bewijzen dat je alles voor jouw bezoekers over hebt wanneer het erop aankomt. En soms moet je bijna wel, wanneer je een bepaalde indruk op iemand achter wilt laten. Denk aan een klant die jij wilt binnenslepen of een chef die verantwoordelijk is voor jouw promotie. Een nieuwe geliefde of aanstaande schoonouders? Die maak jij duidelijk dat hij of zij – dan wel hun kroost – niks tekort zal komen aan liefde en heerlijk eten! Da’s meteen leuke info voor hen, want dan schuiven ‘pa en ma’ ook graag regelmatig even aan. Nu maar hopen dat dat een beetje klikt…

Hieronder staan enkele zaken die je niet over het hoofd mag zien en waar jij in jouw keuken zeker over moet beschikken.

Wees nauwkeurig

Je snapt natuurlijk wel dat, wanneer je met een heel nieuw recept te maken hebt en ingrediënten gebruikt waar je nog niet heel bekend mee bent, de richtlijnen volgen ontzettend belangrijk is. Bereid je het al wat vaker, dan is er natuurlijk voldoende ruimte om lekker te gaan experimenteren. Tot die tijd vertrouw je niet op je instinct, tenzij dat je vertelt om je op nauwkeurige meetinstrumenten te baseren. En dan hebben we het dus over weegschalen en maatbekers. Soms is het nog een beetje zelf passen, meten, wikken en wegen, zeker wanneer jij zelf een ingrediënt helemaal fijn moet snijden. Maar het opgegeven aantal – bijvoorbeeld ui, peterselie of vul zelf maar in – biedt ook wel genoeg uitsluitsel. Leve het duidelijke recept!

Voor het blok

Maar dan erop, eigenlijk. Vlijmscherpe messen ga je nodig hebben om jouw ingrediënten gemakkelijk en snel klein te krijgen. Je mag hier best flink wat centen voor kwijt zijn, omdat telkens jouw keukengerei van gebrekkige kwaliteit vervangen ook niet iets is waar je nou blij van wordt. Draag bovendien voldoende zorg voor je ingrediënten door voor iedere soort een aparte plank aan te schaffen. Dat klinkt omslachtig, maar het is een tip die je hopelijk zult koesteren. Snijd je groente op een plek waarop je vlees hebt gefileerd, dan kunnen bacteriën die in de groeven zijn blijven zitten hier een negatieve invloed op hebben. Het maakt niet uit hoe goed je ze schrobt, dit risico is altijd aanwezig. Wees daar dus op voorbereid.

Wat schaft de pot?

Voordat je je dat afvraagt, is het goed om te weten over wat voor pot of pan we het hier hebben. Je wilt namelijk wel de juiste basis hebben om jouw ingrediënten mee te bereiden. Een setje van vier kookpannen is hartstikke leuk, maar grillen, bakken of braden gaat je daar niet mee lukken. Daar zul je dus specialistisch materieel voor nodig hebben. En daar zit vaak een grote merknaam aan vast, maar de kwaliteit spreekt dan ook boekdelen! Op onder andere BK, Emile Henry en Rosle kun je altijd vertrouwen.

Aanbevolen artikelen