Zelf radiator vervangen?

Heb jij een radiator in huis die al verouderd en lelijk is? Het past niet meer bij het interieur en het werkt ook niet meer naar wensen. Dan is het misschien beter om een nieuwe radiator aan te schaffen en te vervangen. Of wil je gewoon de radiator verplaatsen? Dan komt hetzelfde erbij kijken, behalve het aanschaffen van een nieuwe radiator.

Welke radiator?

Als eerste moet je kijken naar welke radiator je wilt aanschaffen. Als je een model hebt gevonden dat je mooi vind is het belangrijk dat je vervolgens kijkt naar de technische gegevens. Verwarmd het sterk genoeg voor jouw woning of niet? Indien dat niet het geval is moet je de capaciteit van de radiator verhogen. Je hoeft  hiervoor niet per se een groter model te kiezen. Je kunt beter een extra paneel halen van hetzelfde model. Zo heb je meer capaciteit, maar behoudt je het huidige formaat van de radiator. 

Hoe vervangen? 

Hoe kun je een radiator vervangen? Als eerst is het belangrijk om de stekkers van de CV uit het stopcontact te halen. Daarna draai je alle radiatoren die vervangen moeten worden open. Al het water moet uit deze radiatoren verwijderd worden. Dit kun je doen met behulp van een slang. Deze slang bevestig je aan het zogenaamde ‘aftappunt’. Deze kun je makkelijk herkennen aan een koperen schroefdop met een ketting. Je kunt het aftappunt vinden op de laagste radiator in het huis. 

Leg voor de zekerheid wat handdoeken neer voor restwater dat nog in de radiatoren kan zitten. Schroef de radiatoren los en verwijder ze. Kijk of je de nieuwe radiatoren op dezelfde plek wilt hangen of ergens anders. Indien je ze op dezelfde plek wilt hangen kun je de gaten laten zitten. Anders kun je deze dichten met wat muurvuller.  Meet ook meteen de afmetingen voor nieuwe leidingen indien je deze aanlegt. 

Schroef de ophangbeugels van de nieuwe radiator vast en hang de nieuwe radiator hieraan. Koppel de leidingen aan de radiator en vul de CV installatie met water. Op het einde kun je de doorvoergaten afwerken met rozetten. Zo ziet het er netter uit. Wil je de radiator in een andere kleur dan ze geleverd worden? Dan kun je de radiatoren en de leidingen ook verven. Doe dit met hittebestendige verf en vóórdat je ze installeert. Het is een stuk makkelijker om ze te verven als ze nog niet bevestigd zijn.

Veel succes met het vervangen of verplaatsen van jouw radiatoren!

Aanbevolen artikelen