Begin eerder met je theorie leren!

Ben jij bezig met het halen van je rijbewijs? Dan kan ik je nu al een tip meegeven. Begin eerder met leren voor je theorie examen! Meestal geven rij-instructeurs aan dat je als je ongeveer halverwege je lespakket bent, je het theorie examen moet halen. Zo kun je op tijd het theorie examen halen, voordat je begint aan jouw praktijkexamen. De meeste mensen beginnen dan een week voor het examen met leren. Eerder beginnen met leren brengt veel voordelen. 

Waarom eerder beginnen?

Het is handig om eerder met theorie bezig te gaan dan halverwege je lespakket. Waarom? Omdat je heel veel van die theorie in de praktijk uitvoert. Het is veel  handiger als je van te voren bepaalde regelingen weet en deze kun je vervolgens bevestigen tijdens het rijden. Je hoeft niet elke keer te wachten tot jouw instructeur moet ingrijpen, het is handiger als je het zelf al weet. Zo kun je zelfverzekerder de lessen door en heb je wellicht zelfs minder lessen nodig. Hoe bewuster je bent  van alle regels en wat belangrijk is tijdens het rijden, hoe makkelijker je het voor jezelf maakt tijdens zowel de lessen als het praktijk examen. Let er wel op dat je niet té vroeg het theorie examen haalt. Het certificaat is namelijk maar 1 jaar en 6 maanden geldig. 

Dit betekent dat je dus wel eerder kunt beginnen met leren. Je moet alleen opletten op hoe snel je door de lessen gaat en op basis daarop baseert wanneer je het theorie examen gaat halen.

Oefenen, oefenen, oefenen

Belangrijk is dus dat je vanaf het begin al bezig bent met theorie en veel oefent. Als je de regels wat beter kent kun je deze ook bevestigen in de praktijk. In de theorie examens werken ze veel met scenario’s. Je kunt dus wel zoveel stampen als je wilt, maar uiteindelijk kun je niet álle scenario’s uit je hoofd leren. Het is belangrijk dat je kunt inschatten wat er gedaan moet worden in bepaalde situaties. Dit is het makkelijkst om te verbinden aan de scenario’s die je zelf in de praktijk hebt meegemaakt. Als je nog niet bewust bent van de theorie, zul je die momenten waarschijnlijk ook minder goed opslaan. Als je bijna het theorie examen moet doen kun je ook oefenexamens gaan doen. Hier kun je nog eens extra testen of je goed geleerd hebt en krijg je een beeld van hoe het theorie examen er uit kan zien.

Aanbevolen artikelen