Dakpannen vervangen: wanneer en waarom?

In Nederland hebben de meeste huizen dakpannen op de daken. Misschien heb je dit zelf ook. Ben je benieuwd of jouw dakpannen aan vervanging toe zijn of dat dit op dit moment niet nodig is? Lees dan gauw verder. Dakpannen vervangen is namelijk een klus die, wanneer het nodig is, niet al te lang moet worden uitgesteld.

Dakpannen

De meeste mensen in Nederland hebben dakpannen op hun daken. Dat is ook niet zo gek: dakpannen zijn relatief gezien niet enorm prijzig. Zeker niet wanneer je het vergelijkt met andere soorten dakbedekking. Ook gaan ze vrij lang mee. Ideaal dus! Toch kan het voorkomen dat je je dakpannen moet laten vervangen. Dat kan verschillende redenen hebben.

Kapot

De voornaamste reden om dakpannen te (laten) vervangen, is wanneer deze beschadigd zijn. Ondanks dat dakpannen erg stevig zijn, kan het voorkomen dat er een deel van de dakpan breekt. Als een dakpan gebroken is, kan deze geen bescherming beiden. Je huis is dan niet meer beschermd tegen bijvoorbeeld regen. Daardoor kan er lekkage ontstaan. Dat is iets wat je echt niet wilt, omdat dit voor grote schade kan zorgen in je huis. In het ergste geval kan je dak zelfs instorten.

Noodweer

Wanneer het erg slecht weer is geweest, bijvoorbeeld bij er harde wind of een hevige storm, kan het voorkomen dat er een dakpan van het dak afwaait. De dakpannen die van het dak zijn gewaaid, moeten dan worden vervangen om het dak weer waterdicht te maken.

Een nieuwe uitstraling

Je kunt ook je dakpannen vervangen om je huis een andere uitstraling te geven. Dakpannen maken namelijk een groot deel uit van het uiterlijk van een huis. Wanneer je kiest voor nieuwe dakpannen in een andere kleur, ziet je huis er meteen heel anders uit.

Ouderdom

Wanneer je dakpannen verouderd zijn, kunnen ze broos en poreus worden. Dat komt doordat de waterafstotende kracht van de dakpannen dan verdwijnt. Het nadeel daarvan is dat er wederom lekkage kan ontstaan. Ook zal er sneller mos gaan groeien op de dakpannen. Wanneer dakpannen ouder zijn dan zeventig jaar, is het verstandig eens te kijken naar de kwaliteit ervan en om te bedenken of je ze zou moeten vervangen of niet.

Stel het niet uit

Misschien denk je dat een missende dakpan niet zo erg is. Toch kan een kapot dak veel schade met zich meebrengen. Stel deze klus dus niet uit. Je kunt er voor kiezen om zelf de dakpannen te vervangen. Houd er wel rekening mee dat dit gevaarlijk werk is en dat daar dus risico’s aan verbonden zijn. Zorg er dus voor dat je dit op een veilige manier doet. Als je dat niet vertrouwt, kun je ook een bedrijf inschakelen. Er zijn verschillende bedrijven die kunnen helpen met het vervangen van dakpannen.

Aanbevolen artikelen