Zelf een tafel maken?

Ben je op zoek naar een mooie tafel, maar voldoet alles net niet aan jouw eisen? Dan is dit een leuk project om uit te voeren. Het maken van een tafel is in theorie niet erg ingewikkeld. Je hebt een tafelblad en tafelpoten nodig en die bevestig je aan elkaar. Maar hoe maak je nou een mooie tafel? 

Design 

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar design. Ga brainstormen en kijk bijvoorbeeld op Pinterest voor ideeën. Er zijn talloze mensen voor je geweest die zelf tafels hebben gemaakt. Het hoeft ook helemaal niet zo moeilijk te zijn. Het mooiste is wel als je kiest voor een uniek design dat echt bij jouw past. Denk ook na over wat je wilt doen met de tafel. Is het gewoon een standaard eettafel die je wilt maken. Of wil je er ook meer mee kunnen doen? Zo kun je bijvoorbeeld ook een gametafel maken. Wat is een gametafel precies? Dit worden ook wel spelletjestafels genoemd en deze hebben vaak een dieper gedeelte binnen het tafelblad dat je kunt afdekken met aparte planken. Hierin kun je bordspellen klaarzetten en bewaren of bijvoorbeeld puzzels. Zo hoef je niet alles elke keer op te ruimen en kun je verder waar je bent gebleven. Ben je dus een echte spelletjesfanaat? Dan is dit de tafel voor jou! 

Gereedschappen en materiaal 

Als je hebt gekeken naar een passend design dat je wilt maken is de volgende stap om te kijken naar materialen en gereedschappen. Wat voor gereedschappen heb je in huis en wat zou je nog moeten aanschaffen? En wat voor materiaal wil je gebruiken voor de tafel? Wil je een metalen tafel maken of een houten tafel? Dat is belangrijk, want de materiaalkosten zullen ook verschillen. Kies je bijvoorbeeld voor hout? Dan moet je ook nog een houtkeuze maken. Wil je steigerhout? Of juist een wat mooier hout zoals mahogany? Dat is meteen ook een stuk prijziger. Denk dus goed na over wat je budget is voor  het maken van de tafel. Het zelf maken van een tafel is niet altijd goedkoper dan het kopen van een nieuwe tafel, maar je profiteert wel van het feit dat je alles kunt personaliseren.

Houdt ook rekening mee dat je de kosten van de gereedschappen ook moet meerekenen. Heb je helemaal geen gereedschappen? Dan is het goed om te investeren in een gereedschapswagen die gevuld is. Zeker als je van plan bent vaker projecten zoals dit uit te voeren.

Aanbevolen artikelen