Ontspannen bij het haardvuur

Er zijn diverse houtsoorten verkrijgbaar die je kunt gebruiken voor de open haard en houtkachel. Maar welk haardhout stookt het beste? In Nederland wordt voornamelijk eikenhout gebruikt, dit komt omdat het een aantal eigenschappen heeft waardoor het geschikt is als brandhout. De stevigheid speelt hier een grote rol in.

Populair hout

Aan de rimpelige structuur van de grove en diepe bast kun je eikenhout herkennen en dankzij de lange levensduur wordt dit hout vaak gebruikt bij het maken van meubels. Door de compacte stevigheid duurt het lang voordat dit hout is opgebrand en komt er tijdens het stoken veel warmte vrij. In gewicht is dit hout zwaarder dan es of berk.

De eigenschappen van eikenhout

 • Door de weinige rook blijft het rookkanaal relatief schoon
 • Een levendig vlammenspel met warme vlam
 • Ruikt lekker en geeft sfeer aan de ruimte
 • Brandt lang
 • Het is een harde houtsoort

Geniet van essenhout

Dan gaan we verder met essenhout. Deze soort is weliswaar minder compact en zwaar dan eik maar ook zeer geschikt voor het langdurig afgeven van warmte. Het is taai hout wat langdurig brandt en je herkent het aan de grijzige, gladde bast en de lichte kern. Tijdens de verbranding ontstaan er zeer weinig vonken, ideaal dus voor in de open haard!

Verlichting in donkere dagen

Tijdens donkere avonden kun je wegdromen bij de prachtige vlammen. Essenhout is ook eenvoudig aan te steken. Hieronder zetten we de eigenschappen van dit hout nog even voor je op een rijtje:

 • Makkelijk aan te steken
 • Weinig vonken
 • Mooie vlammen
 • Langdurige, gelijkmatige warmte
 • Trage verbranding
 • Gemiddelde harde houtsoort

Stoken met een mix

We hebben het in dit geval over een loofhout mix van beuk, els en eik dat wordt aangevuld met berk en esdoorn. Beuk en eik branden langdurig, essenhout zit hier tussenin. Berk en els zijn lichtere houtsoorten, deze verbranden vrij snel. Deze stookmix heeft een minder heftig vlammenspel en is ook perfect voor in de vuurkorf.

De eigenschappen van een stookmix:

 • Kan in iedere hottub, pizzaoven, vuurkorf, tuinhaard of houtkachel gestookt worden
 • Je hebt van verschillende houtsoorten de beste eigenschappen
 • Langdurige warmte 
 • Je kunt eenvoudig de kachel aanmaken
 • Een mix van harde en lichte houtsoorten

Tip van ons

Zorg er tijdens het stoken altijd voor dat je goed gedroogd hout gebruikt en dat het vochtigheidspercentage minder is dan 20 procent. Zo voorkom je aanslag in de kachelpijp en walmende rook. Niemand zit te wachten op een schoorsteenbrand. 

Aanbevolen artikelen