Dieren aan huis?

Ben jij een echte dierenliefhebber en wil je graag dieren aan huis hebben? En dan heb ik het niet over een standaard hond of kat, maar schattige geitjes en ponies! Wie houdt daar nou niet van? Helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om deze leuke dieren thuis te houden. Daarnaast komt er toch nog best wat kijken. Hoe weet je of jij wél dieren aan huis kunt houden? 

Ruimte 

Tja, dat is op zich best logisch. De dieren hebben wel ruimte nodig om te kunnen leven, net zoals wij. Als je kijkt naar dieren die grazen heb je vaak een groot weiland nodig. Deze dieren grazen de hele dag door en hebben dus wel genoeg gras nodig. Indien je geen weiland hebt, kun je de dieren ook hooi voeren. Denk hierbij aan ponies, geiten en schapen. Wel is het belangrijk om nog steeds te kijken naar hoeveel ruimte je hebt. Deze dieren hebben namelijk ook beweging nodig. Ze moeten dus genoeg ruimte hebben om lekker rond te kunnen rennen. In het wild zouden ze immers ook veel rondtrekken. Ook kippen hebben redelijk wat ruimte nodig. Per kip moet je minimaal een stuk gras hebben van 4m2.  

Omheining 

Heb je genoeg ruimte? Dan kun je kijken naar welke dieren je op jouw land wilt houden.  Belangrijk is dat je ervoor zorgt dat het land goed omheind is. Het laatste wat je wilt is dat er ongelukken gebeuren, omdat jouw dieren het erf of land verlaten. Vooral bij de grotere dieren heb je een goede omheining nodig. Een gespannen touwtje houdt ze helaas niet tegen. Zorg voor goede kwaliteit hekwerk en verbindt hier een schrikdraadapparaat aan met schriklinten. Schriklinten zijn wat veiliger voor de dieren, want ze kunnen dit beter zien en ze kunnen er niet in vastkomen. Dat kan wel gebeuren bij standaard schrikdraad. 

Als je alleen wat kippen aan huis hebt, dan is het niet echt nodig om een schrikdraadapparaat te gebruiken. Het is vooral handig als je meerdere grotere dieren hebt zoals schapen, geiten en paarden. 

Leefomstandigheden 

Natuurlijk moet jouw land ook goede leefomstandigheden bieden. Je hebt eerder al gekeken naar de ruimte en omheining. Maar er is nog meer waar je rekening mee moet houden. De dieren zullen altijd buiten staan, tenzij je stallen hebt. Zo moeten ze de mogelijkheid hebben om te schuilen voor het slechte weer en ook schaduw te hebben als het erg warm is. Dit kun je doen in de vorm van een schuilstal. Let op! Je moet hier vaak ook een vergunning voor aanvragen. Hetzelfde voor bijvoorbeeld het bouwen van een kippenhok. Zorg er dus voor dat je eerst goed uitzoekt wat wel mogelijk is en niet vóórdat je de dieren aanschaft.

Aanbevolen artikelen