Van Black Friday naar Green Friday: tips voor bewust shoppen

Van black friday naar green friday

Het fenomeen Black Friday is ontstaan in Amerika in 1939, toen president Franklin D. Roosevelt de Amerikaanse economie tijdens de financiële crisis een handje wilde helpen. Toen heeft hij ervoor gezorgd dat Thanksgiving werd vervroegd, zodat mensen eerder hun kerstinkopen gingen doen. Zo konden winkeliers winst maken en financieel weer boven water komen. Tot op de dag van vandaag is deze vrijdag na Thanksgiving in Amerika de dag waarop consumenten massaal op koopjesjacht gaan.
Sinds 2015 doen ook in Nederland veel winkeliers mee aan deze dag door Black Friday deals aan te bieden. Veel Nederlanders staan dan in lange wachtrijen voor de winkels om producten voordelig in te slaan. 

Initiatieven voor duurzaamheid 

De afgelopen jaren is er veel tegenspraak en ophef geweest tegen deze koopgekte. De critici vinden dat we te veel onnodige aankopen doen en dat overconsumptie juist moet worden tegengaan. Er zijn daarom verschillende initiatieven om een tegengeluid te laten horen. Je ziet bijvoorbeeld kledingmerken die bewust niet meedoen, of op deze vrijdag acties inzetten om te recyclen en oude kleding in te leveren voor een kortingsbon. 

Wat kun je zelf doen om geen miskopen te doen? 

Om op deze dag niet onnodige of impulsieve aankopen te doen, kun je bijvoorbeeld heel doelgericht gaan shoppen en van tevoren een lijstje maken met wat je echt nodig hebt. Vraag je daarnaast voordat je een aankoop doet bewust af of het product echt je geld waard is. 

Inkopen doen zonder schuldgevoel op Black Friday 

Wil je consuminderen en ben je wel op zoek naar een goede kleding, vakantie of wijn black friday deal? Investeer in iets waar je achter kunt staan, producten die duurzaam zijn, en koop zoveel mogelijk lokaal.
Een aantal tips voor een bewuste Black Friday: 

  1. Steun plaatselijke ondernemers uit je buurt
    Wedden dat de eigenaar van de leuke kledingboetiek in jouw buurt of die aardige jongen van de wijnzaak om de hoek ook meedoen aan Black Friday? Koop bijvoorbeeld alvast plaatselijk een mooi wijncadeau voor de kerstdagen in met een leuke korting, of een mooie exclusieve sjaal bij de kledingwinkel in de buurt. Het voelt vast beter om je geld aan lokale ondernemers te besteden dan aan de multinationals.

  2. Investeer in een dagje weg of een reis met Black Friday korting.
    Zo koop je geen spullen,  maar investeer je in het maken van mooie herinneringen.

  3. Organiseer een kledingruil op Black Friday.
    Met een kledingruil maak je anderen blij met jouw miskopen en andersom. Op die manier hoef je geen nieuwe spullen te kopen en heb je toch een nieuwe outfit! 

Wil je toch de stad in, maar staat het je tegelijkertijd tegen om de massaproductie in stand te houden? Dan kun je bewuster gaan shoppen en investeren in iets wat lang meegaat en wat je echt nodig hebt. 

Aanbevolen artikelen