Hoe gaat relatietherapie eraan toe?

Door middel van relatietherapie kun je problemen die in je relatie spelen aanpakken, waardoor jij én je partner gelukkiger in het leven zullen staan. Ben je benieuwd of relatietherapie iets voor jou is? In deze blog lees je er meer over.

Waarom zou je in relatietherapie gaan?

Het is niet voor iedereen even makkelijk om de drempel van relatietherapie over te gaan. In het begin kan het misschien vreemd zijn om de intieme details van je relatie te bespreken met iemand die je pas net kent. Maar tijdens relatietherapie leer je allerlei vaardigheden om elkaar beter te begrijpen en uiteindelijk zullen jullie door de relatiebemiddeling veel meer van elkaar leren genieten en blijer in de relatie staan. 

Kennismaking

Tijdens het eerste gesprek zullen jullie en de relatietherapeut elkaar leren kennen. Jullie zullen beiden wat over jezelf vertellen en de therapeut zal waarschijnlijk ook kort wat informatie over hem- of haarzelf delen. Jullie zullen ingaan op de details van jullie relatie: hoe gaan jullie met elkaar om, hoe is de taakverdeling, hoe verloopt de communicatie, waar lopen jullie zoal tegenaan? Het is vooral belangrijk dat jullie beide eerlijk en transparant zijn. Wees vooral niet bang om te vertellen hoe je je voelt en weet dat je deze informatie in een vertrouwde omgeving deelt.

Wat leer je tijdens relatietherapie?

Na de inleidende sessie(s) is het tijd om écht aan de slag te gaan. Nu de relatietherapeut weet hoe jullie relatie eruit ziet en waar jullie tegenaan lopen, kan hij of zij zijn of haar kennis op jullie specifieke situatie toepassen. Jullie zullen leren om transparant tegenover elkaar te zijn en te bespreken waar jullie allemaal mee zitten. Daarnaast zullen jullie leren om signalen van conflict te herkennen. Hierdoor kunnen jullie ruzies vroegtijdig herkennen en ze in de kiem smoren.

Aanbevolen artikelen