Hoe zorg je voor betere prestaties als sporter?

Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan: beter presteren als sporter. Toch heeft bijna iedereen wel een punt waarop ze denken: Hoe zorg ik ervoor dat ik betere resultaten neerzet? 

Wanneer je beter wilt presteren als sporter, is het belangrijk om te begrijpen dat er niet één oplossing is die voor iedereen werkt. Vaak zorgt een combinatie van veranderingen in hoe je sport en leeft voor betere resultaten. Daarover lees je in dit artikel meer.

Beter presteren

Uiteraard kunnen er veel factoren zijn die ervoor zorgen dat je niet maximaal presteert. Vaak zijn het wel dezelfde punten die regelmatig terugkomen. Dit zijn de volgende punten:

  • Je bent niet consistent genoeg
  • Je stelt geen doelen
  • Je voedingspatroon is niet optimaal
  • Je gebruikt nooit supplementen voor je sport

Hieronder worden bovenstaande punten toegelicht en wordt uitgelegd waarom deze van belang zijn voor het beter presteren.

Consistentie

Iets wat groot belang is om beter te presteren: consistent zijn. Zorg ervoor dat je altijd aanwezig bent en je trainingen doet. Door een bepaald ritme en tempo op te bouwen, weet je wat je huidige niveau is. Dat maakt het makkelijker om te groeien. Hierbij maakt het helemaal niet uit wat voor sport je doet. Van belang is dat je doorzet en consistent bent.

Doelen stellen

Een goede manier om beter presteren meetbaar te maken is door doelen te stellen. Hierdoor weet je waar je nu bent en waar je heen wilt. Dit maakt het proces van beter presteren eenvoudiger. Een voorbeeld hiervan: stel je doet aan hardlopen, maar vindt dat je niet goed genoeg presteert. Je wilt graag met jouw tempo langere afstanden lopen. Dan is het eerst van belang om te weten hoeveel kilometer je nu loopt in een hoog tempo. Daarna ga je doelen stellen. Als je nu bijvoorbeeld 5 kilometer loopt, en je wilt naar de 10 kilometer, dan heb je een doel. Hierdoor werk je ergens naar toe en wordt het beter presteren in ieder geval duidelijker en tastbaarder.

Voedingspatroon

Van groot belang voor je prestaties: voeding. Hoe ga je beter presteren als je weinig energie hebt en onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt? Van belang is om de juiste voeding in de juiste hoeveelheden te eten. 

Wat voor sport je doet, is hierbij van belang. Een krachtsporter zal zich meer focussen op het consumeren van voldoende eiwitten, terwijl een duursporter meer koolhydraten zal eten dan de gemiddelde persoon. Hoeveel je eet is verder ook afhankelijk van onder andere je doelen, huidige gewicht en lengte. 

Dat voeding van groot belang is, staat dus vast. Je hebt een goed voedingspatroon nodig om goed te kunnen presteren tijdens je sport.

Sportsupplementen

Als aanvulling op je voeding kun je het beter presteren echt bevorderen door sportsupplementen te gebruiken. Afhankelijk van welke sport je doet, zijn er verschillende supplementen die ervoor zorgen dat je beter kunt presteren. 

Hierbij is het van belang om het juiste sport supplement te gebruiken voor jouw sport en doel. Dit kunnen ook meerdere supplementen zijn. Met behulp van dergelijke supplementen ga je vooral beter presteren wanneer je voedingspatroon in orde is.

Aanbevolen artikelen