Omgaan met een burn-out

Heb je al een tijdje het gevoel dat je geen grip meer hebt op jouw persoonlijke situatie en lukt het niet meer om je dagelijkse bezigheden goed te blijven doen? Ben je vaak moe en uitgeput? Dan zou het zomaar eens kunnen dat je last hebt van een burn-out. Lichamelijk zal dit te merken zijn door gespannen spieren. Je lichaam heeft namelijk de suikers uit je spieren nodig voor het constante energieverbruik van de adrenaline die je ervaart door stress. Een burn-out is niets om je voor te schamen, meerdere mensen krijgen hiermee te maken. In dit artikel wordt er wat meer inzicht gegeven en ook enkele tips om met een burn-out om te gaan. 

Wie loopt er risico

In principe kan iedereen een burn-out krijgen. Vaak zijn dit echter wel mensen die erg enthousiast en gemotiveerd zijn. Deze mensen gaan namelijk vaak gepaard met de volgende persoonlijkheidskenmerken:

  • Hardwerkend
  • Perfectionistisch 
  • Plichtsgetrouw
  • Verantwoordelijkheidsgevoel 

Deze persoonlijkheidskenmerken maken mensen kwetsbaarder voor een burn-out, doordat zij hierdoor veel stress kunnen ondervinden. Ook mensen met beroepen in de welzijnssector, het onderwijs en leidinggevenden zijn over het algemeen vatbaarder voor een burn-out.  

Wat kan je zelf doen

Helaas is enkel rust nemen niet genoeg om van een burn-out af te komen. Een actieve aanpak is veel effectiever. Dit zorgt er namelijk niet alleen voor dat je er vanaf komt, maar ook dat het niet meer terug komt. Belangrijk hierbij is ten eerste het begrijpen en accepteren van het hebben van een burn-out. Wissel in deze eerste fase activiteiten en ontspanning af. Vervolgens is het van belang om op zoek te gaan naar de oorzaken van de ervaren stress en om mogelijke oplossingen hiervoor te bedenken. Kijk hierbij vooral naar je aanpak in de toekomst. Tenslotte voer je de bedachte oplossingen uit en probeer je je bezigheden langzaam weer op te pakken. Medicijnen zijn in dit gehele proces niet behulpzaam.

Voorbeelden handelingen fases 

Tijdens de eerste fase kan je je gedachte opschrijven om opluchting te ervaren en je hoofd te ordenen. Ook is het in deze fase fijn om met familie en vrienden te praten over hoe jij je voelt. Tijdens de tweede fase bekijk je welke activiteiten je tijdelijk het liefst links laat liggen en welke activiteiten je graag wilt blijven doen. Bespreek ook dit met mensen om je heen, het is goed om duidelijke afspraken met jezelf en anderen te maken. Houd vooral ook structuur in je dag, eet gezond en zorg voor voldoende slaap. In de laatste fase ga je vooral praktisch naar je oorzaken en oplossingen kijken en maak je keuzes over toekomstige omstandigheden. 
Tijdens dit gehele proces is het voor veel mensen fijn om wat extra hulp te krijgen bij de uit te voeren stappen. Denk hierbij aan een coach, het liefst een ervaringsdeskundige, die zich bezig houdt met jouw groei en ontwikkeling.

Aanbevolen artikelen